Få et gratis tagtjek – bestil her >>
Mos på taget er et almindeligt forekommende fænomen, som rigtig mange husejere kender til. Mos har ikke nogen synderlig direkte skadevirkning på taget. Men der kan være følgevirkninger af et tag med en stor mængde mos.
De mest almindelige skadevirkninger af mos på taget er først og fremmest, at mosset holder på vandet, hvorved vand kan sive ind mellem tagplader/tagsten og dernæst, at mos ved store mængder kan kile sig ind mellem tagplader/tagsten, hvorved de løftes, med deraf følgende problemer.
For langt de fleste er problemet med mos på taget dog af ren æstetisk karakter. Og der vil derfor ofte ikke være nogen umiddelbare fysiske årsager til at gå i gang med at fjerne mosset. Miljøstyrelsen konkluderer i denne rapport, at f.eks. mos generelt ikke medfører nogen skader på de i undersøgelsen testede materialer.
Men vælger man alligevel at gå igang med at fjerne mos fra taget, er det vigtig, at det sker på en så nænsom måde som muligt, for at undgå skader på taget.
Derfor opstår mos på taget
De to primære grunde til, at mos på taget opstår er skygge og fugt. Ofte opstår mosset i skyggen fra træer eller på nordvendte tage, hvor solen ikke har så god adgang. Tage med lav hældning er også oftere præget af mosbelægninger, da vand ikke ledes så let og hurtigt væk som på tage med større hældning. Dertil kommer, at mos lettere opstår på tage med en ru overflade end på glatte tage.
Sådan fjernes mos på taget
Har du truffet beslutning om, at du gerne vil gøre noget ved mosvæksten på taget, er det vigtigt, at det gøres så nænsomt, som muligt, så du ikke skader taget.
Såfremt det er muligt, bør mosset fjernes med hænderne eller med vand og en blød børste.
Brug aldrig redskaber eller kemikalier, som f.eks. højtryksrenser eller klorin, til at fjerne mosset. Det skader taget unødigt og hvis du først får ødelagt overfladen på tagbelægningen øger du blot chancerne for, at mosset kommer igen, da det lettere kan få fodfæste på et ru tag.
En ganske effektiv metode til at fjerne mos på taget, er ved at anvende algerens. Algerensen sprøjtes på taget og så afventer man ellers og lader naturen gøre sin del af arbejdet. I forbindelse med regnvejr, vil mosset efterhånden blive skyllet af og efterlade et fint algefrit tag. Man kan enten selv forestå behandlingen eller anvende et af de mange firmaer, som tilbyder denne for for tagrensning. Husk dog altid at læse den medfølgende anvisning inden du går i gang, så du sikrer dig mod evt. misfarvning eller andre uhensigtsmæssigheder på dit tag.
Advarsel
Pas på, hvis du selv begiver dig i gang med at fjerne mos fra taget.
Sørg for ordentlig sikring, så hverken du selv eller andre kan komme til skade under arbejdet. Arbejdstilsynet har mange konkrete informationer, som du kan søge råd og vejledning i. Søg professionel assistance hvis du er i tvivl!
En del eternittage indeholder asbest, som kan afgives ved afrensning. Igen: Er du i tvivl, så kontakt en fagmand eller arbejdstilsynet.
Undgå at mosset kommer igen
Kilden til at nedbringe chancen for at mosset kommer igen, når man først har fjernet det, er primært at lukke lyset ind, ved at beskære evt. træer, som skygger. Og dernæst skal man sørge for at lede vand væk, så det ikke bliver stående på taget.
Har man valgt at foretage afrensning med algerens, kan denne behandling med fordel gentages med 1-2 års mellemrum.
Har du nogle gode idéer eller nogle erfaringer, du gerne vil dele ud af, er du meget velkommen til at benytte kommentarboksen nedenfor.
Findes der midler der kan påsprøjtes og få mosset til at gå ud og slippe sit tag i taget, hvorefter det skylles bort af næste regnbyge?
Hej Tom,
Ja det gør der. Det er algefjerner du skal have fat i. Det kan købes i de fleste byggemarkeder. Jeg ved, at en del også bruger Benzalkon/Rodalon til formålet. Men jeg har ingen viden om effekten af dette sammenlignet med alm. algefjerner.
jeg har haft meget mos på den del af mit tag der er nordvendt, jeg købte en højttrykspuler og en dunk roof cleaner (tagsæbe) og et roff cleaner teleskoprør med en udlægnings skum dyse og dagen efter et godt dansk regnvejr lagde jeg taget i blød med skum – gør det kun i vinstille vejr, da den basiske sæbe kan skade de blade der rammes, men heldigvis ikke hele planten – bedst om foråret – efter tre uger var alt mis visnet og regn og blæst gør resten – til næste år gør jeg det igen og så er mit tag fint og rent – Og nå ja – jeg fællede et stort birketræ der stod og skyggede og havde gjort det i mange år – jeg overtog huset i 09, træet har stået der siden 1970 erne ….