Mos i græsplænen

Mos i græsplænen

Mos i græsplænen er et udbredt problem i mange haver

Der er ikke noget værre end mos i græsplænen, når det eneste man ønsker sig, er en flot grøn plæne. Men heldigvis er der gode muligheder for at begrænse mosset og hjælpe græsset på vej. Følger du vores gode råd nedenfor, er du på rette spor mod at få bugt med mosset og få dig en lækker græsplæne i stedet.

Derfor opstår mos i græsplænen

Mos i græsplænen opstår typisk på skyggefulde steder. Skyggen gør, at jorden holder på fugten, hvilket er med til at give mosset gode vækstbetingelser. Manglen på sol på de skyggefulde steder gør samtidig, at græsset har sværere ved at gro, hvilket igen giver mere plads til mosset.

Mange haveejere er også selv med til at give mosset yderligere plads. I deres iver efter at få en flot have og passe den godt, slår de nemlig tit deres græs alt for ofte og samtidig klippes græsset ofte også alt for kort. Det svækker græsset og giver dermed grobund for mos.

Men også selve jordens beskaffenhed kan være en årsag til mos i græsplænen. Hård jord, sur jord eller meget fugtig jord er her de hyppigste årsager til at mosset blomstrer.

Har mosset først vundet indpas, skal der en aktiv indsats til, for at få det ryddet af vejen.

Sådan fjernes mos i plænen

Der er ikke nogen entydig simpel løsning på et mos-problem. Men der er flere ting man kan gøre for at få bugt med mosset.

Der er derfor ikke andet at gøre end at forsøge sig med de forskellige muligheder, for at se hvilken en af dem, man har størst succes med.

Sandsynligvis skal der en kombination af de forskellige muligheder til for at opnå det bedste resultat.

Rive / mosrive

Er der kun mos i et mindre område af haven, kan man simpelthen fjerne det med en ganske almindelig rive. Alternativt kan der bruges en speciel mosrive, hvor tænderne er formet på en sådan måde, at de glider lettere hen over plænen end en almindelig rive gør. Men er det et større område, man skal igang med at behandle, kan man hurtigt gå kold i det manualle rive-arbejde og så skal der lidt hjælpemidler til, for at få fjernet mosset.

Mosfjerner til rotorplæneklipper

Man kan få en mosfjerner til påmontering på plæneklipper. Der er tale om en fjeder/kniv-anordning, som påmonteres en almindelig rotorplæneklipper. Denne type mosfjerner er ganske effektiv og vil kunne klare en god rydning af de fleste mosramte haver.

Elektrisk mosfjerner

Har man ikke en plæneklipper med mulighed for påmontering af en mosfjerner eller er man mere til at have et specialværktøj til “mos-fjerner-jobbet”, kan en elektrisk mosfjerner anbefales. Den elektriske mosfjerner overtager det manuelle arbejde med at rive mosset løs fra græsplænen. Det er en maskine med rulle/tromle med små fjedre, som river mosset af plænen, hvorefter det er let at samle/rive sammen. Nogle mosfjernere fås også med automatisk opsamler, som gør arbejdet endnu lettere.

Vertikalskærer (plænelufter)

Er der behov for at gå mere drastisk til værks, er det vertikalskæreren, der skal tages i brug. Vertikalskæreren river mosset løs og skærer samtidig et stykke ned i græsplænen, så der lukkes lys og luft ned til græssets rødder. Og det er noget, som græsplænen har godt af. Det er et kraftigere indgreb end bare at fjerne mosset og kan derfor også efterlade græsplænen i en noget medtaget tilstand. Men på sigt styrker det græsset og er derfor virkelig effektivt i kampen mod mosset.

Kombi-maskiner

Den elektriske mosfjerner og vertikalskæreren fås også som en kombineret maskine (benævnes ofte mosfjerner/plænelufter), med begge funktioner integreret. På den måde får man et godt og effektiv redskab til at fjerne mos og give optimale betingelser for græsset.

Jernvitrol – den kemiske metode

Jernvitrol er den kemiske metode til at få bugt med mosset. Ved at give græsplænen/mosset en omgang jernvitrol slåes mosset ihjel. Mosset bliver helt sort og kan efterfølgende let rives sammen. Vi synes dog ikke, at en kemisk behandling af mos i græsplænen er nødvendig og anbefaler derfor kun jernvitrol, hvis de foregående metoder til fjernelse af mos ikke rækker.

Bemærk: Fra 2018 er det ikke længere tilladt at sælge jernvitrol til private for brug til fjernelse af mos.

Hvornår er det bedst at fjerne mos?

Mosset er lettest at fjerne, når jorden er godt tør. Derved slipper mosset lettere. Et godt tidspunkt på året er omkring april, hvor mosset endnu ikke er kommet i optimal vækst efter vinterperioden.

Undgå at mosset kommer igen

Det handler i bund og grund om, at give græsset optimale vækstbetingelser og mosset minimale vækstbetingelser, når du gerne vil mindske risikoen for, at mosset dukker op igen.

Luk lyset ind

Er der tale om et område, som ligger i skygge af nogle træer, kan det være nødvendigt at tynde ud i træerne for at give plads for sollyset.

Klip ikke græsset for ofte

Specielt ikke i forårsmånederne, hvor græsset efter vinterens strabadser, skal have tid og ro til at vokse sig stærk igen.

Klip ikke græsset for kort

Det svækker græsset og giver plads til mosset. En ældre og slidt plæneklipper kan også være for hård ved græsset. Er du på udkig efter en ny plæneklipper, kan vi anbefale dig at tage et kig på plaeneklipper.net, hvor du kan finde gode råd og vejledning om køb af ny plæneklipper.

Regulering af jordens pH-værdi – Brug ikke for meget kalk

Græs trives bedst, når jorden har en pH-værdi på mellem 6 og 7. Er pH-værdien i din jord for lav, kan du øge den ved at tilsætte kalk. Men pas på ikke at tilsætte for meget. Mos er nemlig stort set ligeglad med kalkmængden, men det er dit græs ikke. Så overkalker du din plæne, er du næsten helt sikker på, at svække græsset. Og så er der pludselig plads til mosset igen.

Eftersåning

Når man har været i gang med at fjerne mos fra græsplænen, efterlader det typisk en række bare pletter. Det er derfor vigtigt at foretage eftersåning, så der ikke er bare områder, hvor mosset kan få overtaget.

Har du nogle gode råd til at få bugt med mos i græsplænen eller har du haft nogle oplevelser omkring det, som du gerne vil dele med andre, er du velkommen til fortælle om det i kommentarboksen nedenfor.

27 Kommentarer

 1. Anne Christiansen

  Hej, jeg vil gerne vide om jeg kan fjerne mos i vores græsplæne, med vores lille elektriske mosfjerner, lige når frosten er væk fra plænen, eller skal vi vente til senere, vi vil gerne gøre det så tidligt som muligt.
  På forhånd tak for hjælpen.
  Med venlig hilsen
  Anne

  Svar
  • Havemanden

   Hej Anne,

   Det kan du godt. Men jeg ville selv vente, til jorden er tørret noget mere. Arbejdet med at fjerne mos er noget lettere, når jorden er godt tør. Mosset slipper simpelthen meget lettere.

   Desuden skal du passe på ikke at udføre arbejdet, når jorden er alt for våd. Du risikerer at få gjort mere skade end gavn, ved simpelthen er få ødelagt græsset. Og så er der bare større chance for, at mosset får overtaget senere på sæsonen. En god stærk græsplæne er i sig selv det bedste middel mod mos.

   Svar
 2. Ole Kjøge Skovbrynet 12 8660 Skanderborg

  Hej
  Hvordan kan jeg foretage en jorbundsprøve og hvor kan jeg sende den til undersøgelse?
  På forhånd tak for hurtig svar.

  Svar
  • Havemanden

   Hej Ole,

   Hvis du selv har lyst til at foretage testen, kan du købe et simpel test sæt i de fleste havecentre. Med sådan et sæt kan du måle om din jord er sur eller basisk. Og du får svaret med det samme.

   Ellers kan du f.eks. benytte dig af Turfline’s jordbundsanalyse: http://www.turfline.dk/Produkter/Goedning.aspx, hvor du indsender en række jordprøver fra din have. De foretager så en analyse af prøverne og du modtager en gødningsplan retur.

   Svar
 3. Tania Nilsson

  Hej.
  Jeg er den uheldige ejer af en mosplæne og desværre ikke en græsplæne. Men skal alt mos fjernes så man kan se jorden nede under hvorefter der kan sås græs, eller kan man så græs oven på mossen efter at ha revet det øverste og løseste mos af? Vh Tania.

  Svar
  • Havemanden

   Hej Tania,
   Nu kan jeg jo af gode grunde ikke se hvor meget mos du har tilbage, når du skriver om der må være “lidt” tilbage. Det bedste er selvfølgelig, hvis man kan fjerne alt mos inden man sår nyt græs. Men det er ikke absolut nødvendigt. Hvis det senere viser sig, at det nye græs ikke kan klare kampen mod mosset, må du bare på den igen. Eventuelt kan det også være en god idé løbende at efterså med lidt mere græs, efterhånden som du kan se, hvor godt det nye græs kommer op.

   Svar
 4. Klaus Albrechtsen

  Hej.

  Jeg har bemærket at der ingen mos er i plænen der hvor man går ofte, f.eks. langs med tørresnoren, foran udhusdøren og dér hvor plæneklipperens hjul altid kører samme sted langs med hækken. Dette har givet mig den “fikse idé” at man måske kan tromle mosset væk – er der nogen der har erfaring med dette?

  Mvh. Klaus

  Svar
  • Havemanden

   Hej Klaus,
   Din observation er helt rigtig. Mosset klarer sig ikke ret godt, på områder med meget “trafik”. Og tromling af græsplænen er da faktisk også en metode, som mange benytter for at komme mosset til livs.

   Svar
 5. Kaya

  Hej
  Vi har været igang med vertikal skæreren og har fået revet så meget sammen som det nu er muligt – det er jo nærmest umuligt at få alt op, men vi har klaret det godt nok 🙂 kan man vente et par dage med eftersåning og hvilket middel skal den have som gødning ? Vi vil gerne vente med det til vi kan se regnvejret kommer, eller skal det gøres straks ? Vh kaya

  Svar
 6. svend

  hej
  det siges at mosset trives bedst i skygge og samtidig at det er bedst at græsset er langt (3-4 cm), men hvis græsset er langt, så får mosset jo også mere skygge i bunden!!!??? hvordan hænger det sammen???

  Svar
  • Havemanden

   Hej Svend,
   Skygge fra lidt halvlangt græs er ikke nok til at mosset har det godt. Der skal mere til (f.eks. skygge fra træer, stakit, eller bygning o.lign.). Tværtimod klarer græsset sig bedre i kampen mod mosset, nær græsset ikke er klippet helt ned

   Svar
   • svend

    tak!! så vi taler 3-4 cm?

    Svar
    • Havemanden

     Normal anbefales en klippehøjde på 3-6 cm afhængig af årstid og græstype. Længst i sommerperioden, hvor der er varm og tørt. Omkring 4 cm vil ikke være helt skævt i de fleste haver.

     Svar
 7. Paul

  Hej !
  Vi har et sommerhus hvor græsplænen er mere mos end græs. Vi kommer der ikke så tit, men vil gerne have en rigtig græsplæne. Hvis man nu skal gå drastisk til værks er det så muligt at fræse plænen, og så græs uden først at afprøve de andre lettere løsninger eller kan vi forvente moset overtager igen før græsset kommer frem med mulighed for at vinde kampen? Vi er i sommerhuset i juli-august. Er den periode god nok til at få succes?
  Mvh Paul

  Svar
  • Havemanden

   Hej Paul,
   Nu kan jeg af gode grunde jo ikke se jeres græsplæne i sommerhuset. Men når jeg tænker på nogle af de plæner jeg har set i sommerhusområder, kan der godt være en hel del mos. Jeg ville selv fjerne den værste mængde mos inden jeg gik i gang med fræseren.
   Det kan godt blive en hård kamp for jer, at anlægge ny græsplæne midt i sommervarmen. Det er ikke de bedste betingelser for en ny plæne. Bedst ville være, hvis i havde mulighed for at tage i sommerhuset en weekend eller to i løbet af foråret og få arbejdet udført der. Eller helt vente til efter den værste varmeperiode og i stedet anlægge den nye græsplæne et stykke inde i august/starten af september.

   Svar
 8. thomas winandy

  Strø fuglefrø på området. Så klarer solsorten resten… 🙂

  Svar
  • Martin

   Jeg er ikke helt med… Spiser solsorte mos til dessert?

   Svar
 9. Karen tholle

  vi har et sommerhus på en gammel lynghede med grantræer omkring. Frost og ælde har efterladt lyngen med lange snoede stammer, som vi klipper ned , efterhånden som vi kan overkomme det. Problemet er store mosflager , som lægger sig henover planterne og lukker for lys og luft til nye spirer. Det synes som en uendelig kamp . Vil det være en ide med jernvitriol og i så fald , hvordan og hvor meget ?
  Venlig hilsen Karen Tholle

  Svar
 10. Martin

  Vi har en masse mos i plænen og jeg har hørt at man enten kan smide nogle fugle frø eller nogle kløverfrø.
  Og hvis det kan lade sig gøre med kløverfrø hvor kan man så købe det

  Svar
 11. Rikke Taylor

  hej,
  vi har afsindigt meget mos i vores plæne, og vil nu gerne have en mere vild have med engblomster, kan vi låne en fræser og fræse mosset, uden at fjerne det? og derefter så vilde blomster og græsser?

  Svar
  • Havemanden

   Hej Rikke,
   I bør fjerne mosset inden i sår blomsterne

   Svar
 12. Jacob eid

  Når der ligger baner af mos oven på græsset efter man har Været i gang med mosfjerneren, kan man så ikke bare slå det med plæneklipperen (bioklip) eller sår det sig selv igen?

  Svar
  • Havemanden

   Hej Jacob,
   Det vil være en god idé at fjerne mosset. Under de rette betingelser, kan det nemlig godt så sig selv igen. Så i gang med riven eller evt. en græsslåmaskine med opsamler 🙂

   Svar
 13. Lone Brøndum

  Jeg har købt græsfrø til skyggefulde steder i haven. Er der nogen, der har erfaringer med det ? Kan jeg også bruge dette græsfrø til eftersåning på solrige steder af plænen ?

  Svar
 14. Per

  Hvad er bedst at gøre først køre med vertikalskærer eller mosfjerner

  Svar
 15. Christoffer

  Hvad er det bedste at gøre, når man ikke helt kan undgå skygge? Vi har et område i haven, som ligger delvis i skygge fra både vores eget hus og huset bag ved os (vi ligger nærmest på en skråning).
  Det giver selvfølgelig en del fugt i den del af plænen, der aldrig rigtig er lys på og vi bliver ved med at få mos, næsten uanset, hvad vi gør.
  Nogen som har et god råd?

  Svar

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *