Mos på fliser

Mos på fliser udgør ikke blot et æstetisk problem, men kan i nogle tilfælde også være direkte farligt, da fliser og trapper i vådt vejr kan blive overordentlig glatte, med risiko for faldulykker til følge.

Mos på fliser og trapper

Mos på trapper er farligt i vådt og fugtigt vejr


Er man plaget af et stort mosproblem på sine fliser, kan det derfor være en god idé, at gøre en aktiv indsats for at fjerne det.

Mos er ikke skadeligt for fliserne (se denne rapport hos Miljøstyrelsen), så det er primært hensynet til det æstetiske samt ovennævnte risiko for glatte fliser, som skal afgøre, om man ønsker at få mosset fjernet.

Derfor opstår mos på fliser

Mos på fliser opstår typisk i skyggefulde og fugtige områder, hvor manglen på sollys giver mosset optimale vækstbetingelser. Ofte forekommer den kraftigste mosbevoksning på fliser, hvor overfladen er nedbrudt og slidt.

Når fliserne er nye, har de en alkalisk (basisk) overflade, som gør, at mos, alger og andet skidt har svært ved at sætte sig på fliserne. Men med tiden mister fliserne denne smudsafvisende egenskab pga. kemiske påvirkninger samt fysisk slitage.

Sådan fjernes mos på fliser


Når man vil fjerne mosset fra fliserne, er det vigtigt, at det foregår med skånsomme metoder, som ikke skader flisernes overflade. Varmt vand og en blød børste er noget af det første man bør forsøge. Men ofte sidder mos på fliser dog så godt fast, at der skal mere til, for at få det væk.

Højtryksrenser eller rensemidler som f.eks. klorin bør ikke anvendes på fliserne. Det nedbryder flisernes overflade og dermed deres oprindelige evne til at afvise smuds og skidt. Kan mosset ikke fjernes med den bløde børste, kan du forsøge at kombinere det varme vand med en ganske almindelig stiv fejekost.

Istedet for vand, kan der også anvendes sand. Sandet strøes ud over fliserne og ved fejning skaber det en slibeeffekt, som fjerner mosset fra fliserne.

Alternativet til vand, sand og det hårde fejearbejde er at anvende algerens. Algerensen sprøjtes på fliserne i et jævnt lagt og skal så have noget tid til at virke. Herefter kan det så enten spules væk med haveslangen eller man kan vente og lade tiden og regnen klare afrensningen. Evt. gentages behandlingen efter et par måneder for at fjerne de sidste rester af mosset.

Undgå at mosset kommer igen

Hvis de mos-ramte fliser befinder sig i et skyggefuldt område, bør der gøres noget for at give adgang for lys og luft. Eventuelle træer og anden bevoksning bør beskæres. Og skyldes skyggen  eksemplevis et stakit el.lign., kan dette med fordel skiftes ud med et mindre massivt et af slagsen, så der gives adgang for lys og luft. Sørg også for at vand kan ledes væk fra fliserne, da netop fugtighed er med til at nære mosset.

De fleste nye fliser har en basisk overflade, som mos og andre vækster har svært ved at finde fæste på. Men med tiden ændres flisernes egenskaber og overfladen bliver både mere sur og ru. Begge dele er med til at give bedre betingelser for mosset.

Den basiske overflade på fliserne kan genoprettes med kaustisk soda, som udrøres i vand og påføres fliserne. Men pas på tøj, sko og andet beplantning, som vil tage skade af denne behandling

Har du selv nogle gode råde eller erfaringer, du vil dele ud af, er du meget velkommen til at benytte kommentarfeltet nedenfor.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.1/6 (34 votes cast)
Mos på fliser, 4.1 out of 6 based on 34 ratings

2 tanker om "Mos på fliser"

  1. Hvordan skal blandingsforholdet være, hvis man vil bruge kaustisk soda og vand til genoprettelse af flisernes overflade?
    Venlig hilsen
    Lissi Nielsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *