Sådan fjerner du mos på fliser

Mos på fliser udgør ikke blot et æstetisk problem, men kan i nogle tilfælde også være direkte farligt, da fliser og trapper i vådt vejr kan blive overordentlig glatte, med risiko for faldulykker til følge.

Mos på fliser og trapper

Mos på trapper er farligt i vådt og fugtigt vejr

Er man plaget af et stort mosproblem på sine fliser, kan det derfor være en god idé, at gøre en aktiv indsats for at fjerne det.

Mos er ikke skadeligt for fliserne (se denne rapport hos Miljøstyrelsen), så det er primært hensynet til det æstetiske samt ovennævnte risiko for glatte fliser, som skal afgøre, om man ønsker at få mosset fjernet.

Derfor opstår mos på fliser

Mos på fliser opstår typisk i skyggefulde og fugtige områder, hvor manglen på sollys giver mosset optimale vækstbetingelser. Ofte forekommer den kraftigste mosbevoksning på fliser, hvor overfladen er nedbrudt og slidt.

Når fliserne er nye, har de en alkalisk (basisk) overflade, som gør, at mos, alger og andet skidt har svært ved at sætte sig på fliserne. Men med tiden mister fliserne denne smudsafvisende egenskab pga. kemiske påvirkninger samt fysisk slitage.

Sådan fjernes mos på fliser

Når man vil fjerne mosset fra fliserne, er det vigtigt, at det foregår med skånsomme metoder, som ikke skader flisernes overflade. Varmt vand og en blød børste er noget af det første man bør forsøge. Men ofte sidder mos på fliser dog så godt fast, at der skal mere til, for at få det væk.

Højtryksrenser eller rensemidler som f.eks. klorin bør ikke anvendes på fliserne. Det nedbryder flisernes overflade og dermed deres oprindelige evne til at afvise smuds og skidt. Kan mosset ikke fjernes med den bløde børste, kan du forsøge at kombinere det varme vand med en ganske almindelig stiv fejekost.

I stedet for vand, kan der også anvendes sand. Sandet strøes ud over fliserne og ved fejning skaber det en slibeeffekt, som fjerner mosset fra fliserne.

Alternativet til vand, sand og det hårde fejearbejde er at anvende algerens. Algerensen sprøjtes på fliserne i et jævnt lagt og skal så have noget tid til at virke. Herefter kan det så enten spules væk med haveslangen eller man kan vente og lade tiden og regnen klare afrensningen. Evt. gentages behandlingen efter et par måneder for at fjerne de sidste rester af mosset.

Undgå at mosset kommer igen

Hvis de mos-ramte fliser befinder sig i et skyggefuldt område, bør der gøres noget for at give adgang for lys og luft. Eventuelle træer og anden bevoksning bør beskæres. Og skyldes skyggen  eksempelvis et stakit el.lign., kan dette med fordel skiftes ud med et mindre massivt et af slagsen, så der gives adgang for lys og luft. Sørg også for at vand kan ledes væk fra fliserne, da netop fugtighed er med til at nære mosset.

De fleste nye fliser har en basisk overflade, som mos og andre vækster har svært ved at finde fæste på. Men med tiden ændres flisernes egenskaber og overfladen bliver både mere sur og ru. Begge dele er med til at give bedre betingelser for mosset.

Den basiske overflade på fliserne kan genoprettes med kaustisk soda, som udrøres i vand og påføres fliserne. Men pas på tøj, sko og andet beplantning, som vil tage skade af denne behandling

Har du selv nogle gode råde eller erfaringer, du vil dele ud af, er du meget velkommen til at benytte kommentarfeltet nedenfor.

7 Kommentarer

 1. LIssi Nielsen

  Hvordan skal blandingsforholdet være, hvis man vil bruge kaustisk soda og vand til genoprettelse af flisernes overflade?
  Venlig hilsen
  Lissi Nielsen

  Svar
  • Johnny

   1 dl pellet til 10 liter vand
   Udvandes med vandkande med brusehoved

   Svar
   • Dorte Hollands

    Jeg har netop behandlet mine fliser.. men er godt nok lidt bekymring.. De er blevet TOTALT brune af behandlingen… er der mon håb forude?

    Svar
    • Holger Skjerning

     Kære ubekendte mosfjerner!!!

     Jeg gætter på, at du har brugt ferrosulfat (=jernvitriol), som er godt i plæner, men ikke på fliser.

     Der udfældes sandsynligvis jern (rust) på fliserne, og det er som bekendt brunt.

     Det gør ikke skade i græsplænen, men mossen bliver mørk, næsten sort i nogle måneder.

     Gætter på, at det brune på fliserne kan afsyres med f.eks 10% saltsyre, som opløser et ganske lille lag af fliserne.

     Med hilsen .. Holger Skjerning, REO.

     Svar
     • Dorte Hollands

      Nej.. Jeg har brugt kausisk soda.. som beskrevet herover

     • Holger Skjerning

      Jeg kan ikke se, hvad du brugte imod mos – og som farvede fliserne brune, men jeg gættede på ferrosulfat.

 2. Holger Skjerning

  Jeg er ikke helt enig i, at mos ikke kan beskadige fliser.
  Vi har småfliser med affasede kanter
  Når der har groet mos i rillerne i et eller to år, erd et helt tydelig, at betonen nedbrydes under flisekanterne. Og det er vel ikke mærkeligt, når miljøet ved mossen er fugtig og sur – og langsomt kan angribe beton. – Det er helt tydeligt!

  Svar

Indsend Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *